Jeśli chodzi o fale blokad - pierwsza mnie nie dotyczyła, nawet nie wiedziałem, że takowa była, podczas drugiej fali zablokowano mi konto, na którym odbierałem medale męstwa oraz konto, które utworzyłem tydzień przed falą blokad do farmienia skarpet na autołowach podczas eventu świątecznego - fakt faktem nie straciłem za wiele mimo to się odwoływałem i wystosowałem pismo do ECK https://konsument.gov.pl/skarga-do-eck/
Podczas obecnej fali blokad na szczęście nie straciłem żadnego konta, ale widzę, że sytuacja lubi się powtarzać co widać po postach na forum i komentarzach na mediach społecznościowych (np. pod postami na oficjalnym profilu Metin2 na facebooku).
Z tego co czytałem ludzie podostawali bany również na główne konta, przykładem jest andrzejtoman19, który stracił swój kilkunastoletni "dorobek' na grze - także te blokady to jedna wielka loteria, strach wchodzić na grę mając świadomość, że każdym momencie Twój włożony czas i pieniądze mogą pójść w eter - bez słowa wyjaśnień, bez możliwości odwołania się.
Myślę, że pisanie na forum nic nie da, wklejanie komentarzy pod głównym profilem Mt2 również. Moim zdaniem osoby pokrzywdzone powinny zwrócić się do instytucji zajmujących się tego typu sporami.
Co moim zdaniem każdy dotknięty blokadą powinien zrobić
1. Odwołanie na support Mt2 (koniecznie)
2. Po odpowiedzi z supportu - Zgłoszenie się do ECK - mailowo opisać sprawę, że została nałożona bezpodstawnie blokada na konto - z dowodami w postaci maila informującego o blokadzie oraz odpowiedzi supportu. Można również podlinkować tematy dotyczące fali banów, zrzuty ekranu z mediów społecznościowych, discorda itd. Generalnie chodzi o to, żeby ECK otrzymało jak najwięcej udokumentowanych zgłoszeń, jeśli ktoś ma kontakty w zagranicznych społecznościach Mt2 również dobre by było gdyby zadziałali w ten sposób - wtedy będzie widać czarno na białym, że nie jest to problem jednostkowy a globalny - może w ten sposób sie coś wskóra.
Wiem, że przy pierwszej fali blokad były pisane odwołania, odpowiedź z ECK była taka, że GF jest gotów pójść na drogę sądową aczkolwiek myślę, że powinno się nadal próbować, dobijać w ten sposób bo wylewanie żalu na forum nic nie da a duża ilość zgloszeń w ECK może poskutkować jakimś działaniem.
PS Skarga do ECK jest bezpłatna, dalsza obsługa skargi również
PS2 Jeśli wyślesz zgłoszenie - wrzuć tu lajka, żebyśmy wiedzieli ilu nas jest