Posts by Ariswar

Jeżeli sytuacja na naszym "konTROLLowane" może mieć taki stan jak dzisiejsza wymiana zdań nie mam nic przeciwko Twojej pracy/zadaniu. Bardziej mnie denerwuje to, że posty, które nie zawsze kogoś mają obrazić czy też są nie na temat ( sorry tutaj są luźne tematy więc... ) są usuwane. Nie chciałbym brnąć w specyfikę tematu, który ciągnie się od kilku stron na Wetar'ze. Nie ukrywajmy jest problem. Problem tkwi w tym, że w tematach "poświęconych" dla różnorodności opinii, zdań itp serwera jest "cenzura" nie mówienia o czym innym niż Metin.
    Wczoraj to podkreślałem na Wetar. Dziś zrobie to tutaj. Nie każdy chce się bawić w Hydepark'u. Jeżeli mamy możliwość wymiany zdań na różne tematy to czemu to blokujecie... Czemu znająca bądź kojarząca się społeczności nie może sobie tutaj wymienić zdań nie tylko na temat gry? Skoro tutejszy regulamin to obejmuje?

Mam nadzieje Panie [b]Beldwik,że rozumie Pan główne przyczyny nie jednej ciszy na serwerze. Jeżeli nie możesz pisać swobodnie to o czym masz pisać...

Wszystko pięknie ładnie. Mówi się tylko niebiescy to żółci to, a co się dzieje u czerwonych? Tam ktoś żyje w ogóle?
    Od jakiegoś już czasu większość o ile nie wszystkie spiny były pomiędzy niebiesko-żółtymi. W Shinsoo już wszyscy skończyli czy jak?

W zasadzie nie widzę nic złego w odpaleniu się i próbie wysrubowania jakiegoś czasu zwłaszcza że są ku temu stworzone możliwości. Mogliby więcej zrobić takich "zabaw" (?) za co np lider gildi albo grupy otrzymuje po miesiącu albo kwartale nagrodę. Nawet dt do ripera mogło tak wyglądać oczywiście z uscislonym pułapem lvl. Byłoby ciekawie :)

Przyjmijmy że

Forum -> Przyrządzone danie
    Userzy -> Składniki
    Regulamin -> Przepis
    Moderator -> Kucharz

Jak mi chcesz wytłumaczyć zależność zepsucia dania przez składnik gdy kucharz go pilnuje?

Czyli to wina kucharza, że mąka jest zepsuta?

To wina mąki że się zepsuła?

Kucharz jest winien użycia tej mąki, a nie mąka tego że kucharz ją użył kobieto pomyśl trochę

Może te przykłady są prymitywne ale widać jak działa to w życiu realnym. Niestety tutaj składniki są odpowiedzialne za źle przyrządzone danie!

Weź też pod uwagę składniki. Najbardziej fachowe ręce, z najlepszym przepisem nie zrobią dobrego ciasta, kiedy mąka zapleśnieje.

jaki fachowiec z kucharza który nie potrafi rozpoznać starego zepsutego od dobrej jakości towaru. Po tym mierzy się kucharza jak i opiekuna jak potrafi się poruszać w swym zadaniu. To nie wina składnika że zbyt długo był trzymany a kucharza który go dodał i nie zwrócił uwagi.

Idąc dalej tym tropem rozumiem że trzeba udzielajacych wykluczyć z rozmowy bo się nie potrafią dostosować do składni wytycznych opiekuna

Wałkuję to ciasto tak, jak mówi mi przepis. Jeśli nie prześledzisz przepisu i nie będziesz postępował zgodnie z jego wytycznymi, nie zrobisz ciasta.

Może tak.

Skoro wypiek nie osiągnął zamierzonego celu (podobnie jak założenie tego tematu) co jest zle Przepis (Regulamin) czy Wykonanie (Opiekun)...

Było to już wałkowane 'naście razy.

DARKRIDER dał trochę nie te przyrownanie.

Walkujesz ciasto aż osiągnie zamierzona grubość czy tak długo aż Ci się znudzi?
    Dla mnie mam osiągnąć zadowalający rezultat. Ty widzę walisz gruby kąsek na blachę...

Ah te kobiet... Można by powiedzieć

Najlepsze jest to, że wszystko o metinie ma swoje tematy w innych miejscach forum, a co byś nie napisał w luźnym charakterze dotyczącym chociażby spraw związanych z ludzmi danego serwera jest złym!

"Kochani gracze,
    w tym temacie możecie pisać o różnych aspektach Waszego serwera. Temat powstał jeden, by nie robić kilku oddzielnych tematów. Tutaj można sobie gawędzić na tematy luźne czy też mniej ważne."

Czytając dalej nużący regulamin forum ( jak to zazwyczaj bywa ) stwierdzam, iż nie ma tematu o którym można by tu rozmawiać.
    No chyba że moderatorzy chcą ciągłego hejtu w ich stronę ze względu na ciągłe upominanie i napominanie że to nie ten dział. Przepraszam ale chyba niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem!

Macie tam przeludnienie, fakt, ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie was łączył.
    Jeśli grasz na Negros'ie, to zapewne zwisa Ci sytuacja na serwerach takich jak Wetar, Andros, czy Tortuga.
    Ale krytyczne uwagi kierujesz pod kątem całej idei, zamiast pojedynczego jej aspektu.
    To tak, jakbym ja napisał: Wetar potrzebuje fuzji i ja tu gram i ma być fuzja wszystkich serwerów, bo ja tak chcę i nie obchodzą mnie lagi Negros'a! (XD)

Drogi Naksen'ie.
    Ja nie mówię o całkowitym odrzuceniu tejże idei bo przed uprzednią fuzją byłem również jej zwolennikiem. Mówię że sytuacja Negros'a pokazuje że metin przy aktualnym wyposażeniu sprzętowym nie jest w stanie utrzymać stabilności serwerów. Osobiście nie gram na Negros tylko Diumar gdzie sytuacja jest w miarę optymalna i chociażby ostatnie blaski pokazały że nawet pobyt na dt nie jest żadną przeszkodą w dropieniu co po fuzji będzie - przy aktualnej maszynie - niemożliwe (w moim mniemaniu).
    W żadnym stopniu nie jestem jakimś egoistą, którego obchodzą wyłącznie sprawy własnego serwera, ale właśnie dobro wspólne. Serwery takie jak Wetar, Andros czy Tortuga, a zwłaszcza ten ostatni mogą raczej tylko zyskać tylko aby reszta na tym nie straciła. Jak i cała gra.

Niestety nie od dziś wiadomo że zarządcy projektu ospale wykonują nowości które hucznie zapowiadają, a przy każdej okazji zazwyczaj mamy spore niedociągnięcia ( co zajmuje także bardzo dużo czasu ). Dlatego wyraziłem się tak a nie inaczej ponieważ boję się tej powtórki z kilku lat wstecz.

Zapewne dlatego

Myślisz że egzamin maturalny zaprząta każdemu maturzyście tyle materiału ile zawierają te książki... Pewnie niewielu tak ambitnych się zdarza, których celem są poważne studia i dalsze życiowe plany. Jednak przeciętny maturzysta chce zdać pójść na "byle jakie" studia byle studiować bo od początku swojej przygody z nauką wbija się takim do głowy że po studiach jesteś w stanie godziwie zarobić. A tu później jest lipa i szukanie lepszej szansy zagranicą.

Jeden serwer Negros, który przypomina sytuację na innych serwerach z poprzedniego roku uświadamia mnie w jednym. STOP -> FUZJI (!).
    Ileż to już czasu upłynęło żeby dalej zwiększona liczba graczy na serwerze paraliżowała jego wydolność. Może GF winien zrobić HH 75% z przeznaczeniem 25% na nowy sprzęt do swego najlepszego projektu?

Strach się bać wchodząc w 2017r z świadomością możliwości łączenia serwerów przy tej maszynie...

Jak to jest? Nie wyświetlają mi się komunikaty czy takowego w ogóle nie było? Mam 35% a o 50% nigdzie info... Tylko sobie w grze dodali czy tytuł 35% był błędny... Szkoda trochę się wycwanili ale coś sobie doladowalem nie ma co narzekać

Django nie wiem jakim cudem tak trafnie mnie opisałeś ale alchemie mam już zrobiona i nadal sadze ze za dużą robi przewagę tak w pvp jak i pvm.
    Wycięłam puste cytaty.
    MOD Voilie.

Skile też robiły sporą przewagę dlaczego ich nie zlikwidowano? Wszystko ma swoją kolejność i w przyszłości podejrzewam że bez alchemii nie będzie gracza. Tak jak teraz bez skilli

Co do cen ktore zniszczyly rynek to nie tylko pomocnik zdarzen tylko eventach. Ceny byly tak wysokie bo ubicie metina 70 nie zajmowalo 30sekund tylko pare minut. Tak samo bylo ze wszystkim nie bylo groty nie bylo trutek malzy malo niczego nie bylo truta dropila jedynie z skrzynki rippra zal to byl w ekwipunku jednie fubusia. Eventy typu amorki i halloween popsuly rynek. Ludzie sie wybonowali i zaczeli bic wszystko i dropic 4x szybciej itemy niz kiedys stad przesyt i niskie ceny.

Bardzo trafne spostrzeżenia. Podaż przerosła popyt i KU zamiast w sklepie laduje na ziemi. Niestety mało co się opłaca i ciężko to naprawić.

Nie wiem na ile jest me przypuszczenie prawdziwe, ale sądzę że najbardziej fuzji obawiają się gracze którzy coś znaczą na swych serwerach. Po prostu boją się spotkać kogoś kto może ich zrzucić z wysokiego lotu bycia TOP. A czytając tutejsze i w grze wypociny "TOP MODELS" stwierdzam że nie jednego ego może tego nie wytrzymać ;)

Nie wiem czy poniektórzy przeglądają stan serwerów chociażby po kanałach handlowych, ale osobiście robie to przy każdym logowaniu. Prócz wiadomego Negrosa tylko Diumar ma handel (nie zawsze) na BUSY ! To są dwa serwery gdzie np u nas na Diumar ktoś woła o "pomoc" bo go inne królestwo na BO leje.

Gdy zaczynałem tutaj przygodę bodajże 2013r było mówione o fuzji. W m1 Chunjo gdzie grałem (gram) stało zazwyczaj 5-10 sklepów i sura Silsar, który utkwił mi do teraz z tego powodu w pamięci. Jaki to był lament i płacz że na puste serwery przyjdzie fuzja gdzie ludzie sprzedadzą itemy i metin padnie. Czyż nie brzmi to znajomo?[ciach] Ja powiem tak. Najlepsze lata którzy tutejsi malkontenci wypominają były zdecydowanie zbyt dobre jeżeli wszystko co teraz ma miejsce jest złe. Ja tych lat nie pamiętam i chyba na dobre mi wychodzi.

Jest nowa szata forum. Może jeszcze nie wszystko dopracowane a już grupa marudów robi hałas że kolory nie te, angielski w tle... WTF o co wam naprawdę chodzi? Wejdźcie sobie na własnego FB i wpiszcie status "przygnębiony" a nie tutaj wylewacie szambo niczym rolnik na polu.

Karty okey źle dropiły, Art wspomniał o zwiekszonym dropie i osobiście to zauważyłem. Gdzie jakaś forma podziękowania?! No [ciach] gdzie? Tyle lamentu tutaj wielcy "znafcy" wypisali czego by nie bonowali czego nie ulepszali! Nie potraficie się cieszyć z niczego! Jeżeli małe rzeczy nie sprawiają wam radości to co dopiero taka inicjatywa jak fuzja, która moim zdaniem rodzi nowe oblicze w tej grze.

Pozdrawiam.

PS. Forum jak dla mnie ładnie wygląda, cieszy zwiekszenie dropu Okejek no i życzę ludziom poświęcającym tutaj swój czas wytrwałości. Osobiście mam szacunek dla takich którzy to robią bez większych korzyści dla dobra tych którzy TYLKO I WYŁĄCZNIE N A R Z E K A J Ą

Wycięłam nieregulaminowe słowa. Proszę dobierać lepsze słownictwo.
    MOD Voilie.

Może na czas eventu powinno się włączyć tryb pvp od 2lvl. Pewnie nie jeden z graczy biłby boty stojące po mapkach i utrudnial życie. Tak stoją w tych samych miejscach i mało któremu się coś dzieje. Jeżeli GF nie potrafi sobie poradzić dajcie możliwość graczowi. Może w jakimś stopniu udałoby się zniechęcic oszustów.

Wszystko fajnie no ale, nie sądzisz, że trochę za późno na takie zabawy? Sytuacja jest taka... prawie każdy ma eq 5b, albo przynajmniej +9 czyste, teraz to nie wyczyn zdobyć fajne eq tego są tony na rynku, i nawet nie chce schodzić tyle tego jest. I teraz wprowadzają zmiany które nas cofają do początków , ale trochę na to za późno... Powinni zostawić wszystko, albo na "lekkim biegu wstecznym", czyli naprawdę drobne pogarszanie dropu, lub zostawić to w miejscu, którym jest... Teraz takie zmiany, nie wniosą nic dobrego, wprowadzają tylko zamęt/chaos/denerwują graczy, i przez to tracą wielu.

Trochę mało logicznie myślisz. Skoro wszyscy wszystko mają po co w ogóle event i lament grupy malkontentów na tym forum? Nie sądzisz że to nie chodzi o cofanie i naprawianie tylko zatrzymanie czegoś co istnieje dotychczas? Fakt jest jeden. Jak komuś nie dasz to będzie niezadowolony. Tak jak ludzie nie rozumieją systemu kapitalistycznego, a ciągle brną w zadłużający się system socjalny. Czyli jakby tego nie ująć miedzy rolą obywatela, a gracz metin2 można postawić znak równości. Dajcie mi ale jak najmniejszym kosztem. Niestety ludzie są coraz bardziej leniwi i zrzędliwi co prowadzi ich samych w sobie w skrajne zachowania (gość zabija siekierą gdy nie przyznano mu zasiłku) jak i posty na tym forum

Nie bronie eventu i teamu, nie bronie lamentujących graczy o "byle co". Moje proste spostrzeżenie. Wiecie co naprawdę zepsuło tę grę? Tylko i wyłącznie zbyt obfite eventy! Tak, tak SZOK nie? "Jak tak może ten niedobry Pan mówić" Pewnie nie jednemu z was nasunęło się to zdanie. Mój staż w tej grze to 3lata (niewielki). Poznałem co poznałem, zainwestowałem ile zainwestowałem. Jednak oglądając stare materiały z tych dawnych -myśl najlepszych- lat stwierdzam iż przepych doprowadził do "super-inflacji". Taki mamy swoisty przykład z historii PRL jak państwo Polskie drukowało pieniądz, który z czasem nie miał swego pokrycia i był za przeproszeniem nic nie warty ! Piłki/SBK/Okejki/ to były zdecydowanie przesadzone eventy które doprowadziły do upadku np. Białej Perły (Złote Piłki) co prowadziło do upadku itemów i to masy itemów. Druga sprawa kamole. Gdyby Kamienie Duchowe nie były dodawane do eventow dałbym 99% szans że każdy do teraz latałby za metinami aby je dropić.
    Gra się zmienia, eventy ulegają zmianie gracze niestety nie. Gracze na SBK chcieliby przynajmniej po 500 blasków. Gdyby cena za szt. spadł do 100k byłby płacz. Gracze chcą okejek (magicznych kamieni itp). Gdy spadną ceny za itemy do 105lvl będzie płacz. Płacz/Narzekanie jest nieuniknionym elementem struktury człowieka, który albo potrafi zrozumieć zaistniałe wydarzenia albo nie potrafi się z nimi pogodzić i grozi odejściem/upadkie/zamknieciem całej gry.

Pozdrawiam...

[mod='Voilie']Podmieniłam słowa.[/mod]