Witam wszystkich użytkowników forum oraz administrację, z którą chciałbym podzielić się swoimi przemyśleniami i pytaniami.
Z góry zaznaczam, że post jest kierowany głównie do GF za pośrednictwem CM Art , nie mam zamiaru wylewać tutaj pomyj na często bogu ducha winną administrację z której częścią mam jakiś kontakt i kolejnych nawet kilku adminów siedzących po 24h przy komputerze nie byłoby w stanie ogarnąć tego co się aktualnie dzieje na Polsce.
Art pozwól, że będę kierował to do Ciebie, ponieważ jesteś community menagerem ze strony GF.
Na krótkim wstępie
Zacznijmy od tego, że już od jakiegoś roku, a dokładnie od ponownego otwarcia rejestracji na serwerach borykamy się z problemem jakim są boty z różną intensywnością na przestrzeni całego roku.
Zastanawiałem się wiele razy nad tym co takiego może być na rzeczy skoro na przestrzeni całego roku GF nie zdecydował się na podjęcie żadnego kroku ani wprowadzeniu ograniczeń w postaci wymogu biologa do misji Moc smoczego Oka ani zamknięcia rejestracji na serwerach.
Robi się to dla mnie dziwne, ponieważ jak wiemy ponad rok temu rejestracja na serwerach była zamknięta a sytuacja z botami w momencie zamykania rejestracji nie stała nigdy nawet obok tego co się dzieje w aktualnej chwili chociażby na serwerze Polska, na którym na każdym kanale w ciągu kilku minut pojawia się kilkanaście botów pod Alchemikiem tylko w jednym królestwie, natomiast nikomu nie trzeba przypominać, że są 3 królestwa w których są 2 mapy na których znajdują się alchemicy (Bazar, M1).
Widać owe postacie rano, w południe, wieczorem oraz w nocy, więc są to grube tysiące postaci.
Boty widać w dużej ilości na wszystkich mapach od m1 do samej Yohary tak na prawdę gdzie ostatnio miałem okazję zobaczyć bota, wiadomo że im wyżej tym jest ich mniej natomiast można śmiało powiedzieć, że boty da się spotkać aktualnie wszędzie.
Zastanawiam się od roku jak to jest, że przez cały rok rejestracja nie została zamknięta mimo tego, że wiadomo, że nie jest to w interesie GF nie znalazłem żadnej racjonalnej przesłanki poza jedną którą chciałbym się podzielić, nie jest ona aż tak spiskowa, jak spamiący ludzie na czacie, którzy twierdzą, że "GF nie banuje swoich botów przecież " natomiast jest ona w miarę racjonalna i chciałbym się nią podzielić, ponieważ w tak dużą nieudolność jest mi ciężko uwierzyć w przypadku kiedy wystarczy zamknąć rejestrację i pozwolić wybanować boty administracji.
Co już zresztą miało miejsce w przeszłości i zamykanie rejestracji nie jest niczym nowym.
Otóż uważam, że jedynym racjonalnym powodem do zaakceptowania botów przez GF jest to, żeby znajdowały się w jednym miejscu a nie innym i takim oto sposobem dochodzę do wniosku, że Polska a szerzej nasz klaster właśnie stał się takim miejscem.
Miejscem w którym boty mogą sobie hasać, po to, żeby nie hasały gdzie indziej.
Na zasadzie rzucenia kogoś na pożarcie, żeby reszta mogła normalnie grać.
Bardzo szanuję administrację, która wkłada swój czas i poświęcenie w tę nierówną walkę, mam kontakt z kilkoma ludźmi z administracji i mówią mi to wprost, że są bezradni w miejsce banowango konta w ciągu minut powstaje kolejne i kolejne, słyszałem o całej nocy banowania tylko jednej osoby, która co kilka minut wrzucała kolejne konta, mówimy o późnej nocnej porze w której automat dorzucał kolejne konta do bocenia.
Jestem racjonalną osobą i nie uważam, że firma nastawiona na zysk byłaby w stanie sabotować swoją własną grę bez żadnego powodu i jedyny powód który dostrzegam, to właśnie ten który wymieniłem wyżej, zostaliśmy w mojej opinii skazani na stratę i rzuceni na pożarcie ze strony GF.
W ramach rekompensaty zapchają nam twarz Happy Hour 25/30% na którym sami zresztą zarobią a my powoli powinniśmy się chyba przyzwyczajać do tego, że boty są ekwiwalentną częścią tej gry przynajmniej u nas.
Ludzie będą odchodzić, inni będą przychodzić czyli będzie dokładnie to samo co na przestrzeni ostatnich lat, natomiast Ci którzy wracają z nostalgią i nie mają nic, kiedy zobaczą dziesiątki botów na wszystkich mapach na których mogli dotychczas zarobić cokolwiek na jakiś start szybko zdadzą sobie sprawę, że powrót do tej gry nie ma większego sensu.
ponieważ konkurowanie normalnego gracza z botami zawsze jest skazane na porażkę.
Najbardziej zadziwia mnie to, że GF sam podcina gałąź na której siedzi i mimo tego, że graczy będzie z tego powodu ubywać z czasem, to nic w tym kierunku nie zostaje zrobione, natomiast tak jak już pisałem wcześniej w tym nieracjonalnym działaniu uważam, że jest racjonalne wytłumaczenie obecnego stanu.
Ja już ponarzekałem na przestrzeni ostatniego roku trochę.
Uważam, że starałem się wnieść coś racjonalnego do dyskusji o botach jak również aktywnie jako gracz zgłaszałem grube tysiące botów na supporcie oraz discordzie.
Bardzo dziękuję wielu forumowiczom i discordowiczom i administracji za wiele ciepłych słów i słowa wsparcia, natomiast uznałem, że jedyną formą protestu jaką mogę podjąć w zaistniałej sytuacji jest co najmniej kilkumiesięczna przerwa od tej gry.
Nie łudzę się, że moje kilkaset złotych wkładanych miesięcznie w tę grę zaburzy budżetem GF na tyle, że odczują to w jakimś procencie i postanowią podjąć odpowiednie kroki.
Natomiast w zgodzie ze swoim sumieniem nie mam zamiaru dalej dzielić się swoimi pieniędzmi z twórcami gry, dla których ankiety i zdanie graczy nie jest żadną wartością i nie ma żadnego znaczenia ponieważ ta relacja jest niezdrowa.
Niech każdy w swoim sumieniu rozsądzi, czy GF należy się cokolwiek za jakość usługi którą dostarcza Nam graczom.