Nieudolność czy sabotaż?

• Witam wszystkich użytkowników forum oraz administrację, z którą chciałbym podzielić się swoimi przemyśleniami i pytaniami.

Z góry zaznaczam, że post jest kierowany głównie do GF za pośrednictwem CM Art , nie mam zamiaru wylewać tutaj pomyj na często bogu ducha winną administrację z której częścią mam jakiś kontakt i kolejnych nawet kilku adminów siedzących po 24h przy komputerze nie byłoby w stanie ogarnąć tego co się aktualnie dzieje na Polsce.

Art pozwól, że będę kierował to do Ciebie, ponieważ jesteś community menagerem ze strony GF.

Na krótkim wstępie

Zacznijmy od tego, że już od jakiegoś roku, a dokładnie od ponownego otwarcia rejestracji na serwerach borykamy się z problemem jakim są boty z różną intensywnością na przestrzeni całego roku.

Zastanawiałem się wiele razy nad tym co takiego może być na rzeczy skoro na przestrzeni całego roku GF nie zdecydował się na podjęcie żadnego kroku ani wprowadzeniu ograniczeń w postaci wymogu biologa do misji Moc smoczego Oka ani zamknięcia rejestracji na serwerach.

Robi się to dla mnie dziwne, ponieważ jak wiemy ponad rok temu rejestracja na serwerach była zamknięta a sytuacja z botami w momencie zamykania rejestracji nie stała nigdy nawet obok tego co się dzieje w aktualnej chwili chociażby na serwerze Polska, na którym na każdym kanale w ciągu kilku minut pojawia się kilkanaście botów pod Alchemikiem tylko w jednym królestwie, natomiast nikomu nie trzeba przypominać, że są 3 królestwa w których są 2 mapy na których znajdują się alchemicy (Bazar, M1).

Widać owe postacie rano, w południe, wieczorem oraz w nocy, więc są to grube tysiące postaci.

Boty widać w dużej ilości na wszystkich mapach od m1 do samej Yohary tak na prawdę gdzie ostatnio miałem okazję zobaczyć bota, wiadomo że im wyżej tym jest ich mniej natomiast można śmiało powiedzieć, że boty da się spotkać aktualnie wszędzie.

Zastanawiam się od roku jak to jest, że przez cały rok rejestracja nie została zamknięta mimo tego, że wiadomo, że nie jest to w interesie GF nie znalazłem żadnej racjonalnej przesłanki poza jedną którą chciałbym się podzielić, nie jest ona aż tak spiskowa, jak spamiący ludzie na czacie, którzy twierdzą, że "GF nie banuje swoich botów przecież " natomiast jest ona w miarę racjonalna i chciałbym się nią podzielić, ponieważ w tak dużą nieudolność jest mi ciężko uwierzyć w przypadku kiedy wystarczy zamknąć rejestrację i pozwolić wybanować boty administracji.

Co już zresztą miało miejsce w przeszłości i zamykanie rejestracji nie jest niczym nowym.

Otóż uważam, że jedynym racjonalnym powodem do zaakceptowania botów przez GF jest to, żeby znajdowały się w jednym miejscu a nie innym i takim oto sposobem dochodzę do wniosku, że Polska a szerzej nasz klaster właśnie stał się takim miejscem.

Miejscem w którym boty mogą sobie hasać, po to, żeby nie hasały gdzie indziej.

Na zasadzie rzucenia kogoś na pożarcie, żeby reszta mogła normalnie grać.

Bardzo szanuję administrację, która wkłada swój czas i poświęcenie w tę nierówną walkę, mam kontakt z kilkoma ludźmi z administracji i mówią mi to wprost, że są bezradni w miejsce banowango konta w ciągu minut powstaje kolejne i kolejne, słyszałem o całej nocy banowania tylko jednej osoby, która co kilka minut wrzucała kolejne konta, mówimy o późnej nocnej porze w której automat dorzucał kolejne konta do bocenia.

Jestem racjonalną osobą i nie uważam, że firma nastawiona na zysk byłaby w stanie sabotować swoją własną grę bez żadnego powodu i jedyny powód który dostrzegam, to właśnie ten który wymieniłem wyżej, zostaliśmy w mojej opinii skazani na stratę i rzuceni na pożarcie ze strony GF.

W ramach rekompensaty zapchają nam twarz Happy Hour 25/30% na którym sami zresztą zarobią a my powoli powinniśmy się chyba przyzwyczajać do tego, że boty są ekwiwalentną częścią tej gry przynajmniej u nas.

Ludzie będą odchodzić, inni będą przychodzić czyli będzie dokładnie to samo co na przestrzeni ostatnich lat, natomiast Ci którzy wracają z nostalgią i nie mają nic, kiedy zobaczą dziesiątki botów na wszystkich mapach na których mogli dotychczas zarobić cokolwiek na jakiś start szybko zdadzą sobie sprawę, że powrót do tej gry nie ma większego sensu.

ponieważ konkurowanie normalnego gracza z botami zawsze jest skazane na porażkę.

Najbardziej zadziwia mnie to, że GF sam podcina gałąź na której siedzi i mimo tego, że graczy będzie z tego powodu ubywać z czasem, to nic w tym kierunku nie zostaje zrobione, natomiast tak jak już pisałem wcześniej w tym nieracjonalnym działaniu uważam, że jest racjonalne wytłumaczenie obecnego stanu.

Ja już ponarzekałem na przestrzeni ostatniego roku trochę.

Uważam, że starałem się wnieść coś racjonalnego do dyskusji o botach jak również aktywnie jako gracz zgłaszałem grube tysiące botów na supporcie oraz discordzie.

Bardzo dziękuję wielu forumowiczom i discordowiczom i administracji za wiele ciepłych słów i słowa wsparcia, natomiast uznałem, że jedyną formą protestu jaką mogę podjąć w zaistniałej sytuacji jest co najmniej kilkumiesięczna przerwa od tej gry.

Nie łudzę się, że moje kilkaset złotych wkładanych miesięcznie w tę grę zaburzy budżetem GF na tyle, że odczują to w jakimś procencie i postanowią podjąć odpowiednie kroki.

Natomiast w zgodzie ze swoim sumieniem nie mam zamiaru dalej dzielić się swoimi pieniędzmi z twórcami gry, dla których ankiety i zdanie graczy nie jest żadną wartością i nie ma żadnego znaczenia ponieważ ta relacja jest niezdrowa.

Niech każdy w swoim sumieniu rozsądzi, czy GF należy się cokolwiek za jakość usługi którą dostarcza Nam graczom.

• Dua

Approved the thread.
  • Jak coś to z forum też znikaj, mniej spamu do czytania będzie, a manifesty to sobie pisz gdzie indziej

[mod='Dua']Usunąłem niepotrzebne epitety. Proszę pisać na temat, za następne "5 groszy" będą upomnienia[/mod]

:thumbsup: HANDEL ZE MNĄ POLECA :thumbsup:
    1. Naksen <3
    2. Shast <3
    3. Sherrie <3
    4. DRINKERSLIVE <3
    5. Antymagik <3
    6. p0grom/Smarki <3
    7. xFajnieJest <3

Edited once, last by Dua ().

• Powinny być zmiany, Art ze Smoczycą mają kilka projektów i zwyczajnie mają to gdzieś, do tego nieudolność i brak komunikacji . Zróbcie ankietę ich czas dawno minął tu potrzeba świeżości , a nie odgrzewane kotlety te same odpowiedzi i informację z opóźnieniem.

YOU'LL NEVER WALK ALONE

• Ryba psuje się od głowy. Zmiana CM nic nie wniesie, dopóki góra ma taką a nie inną politykę. Wystarczy spojrzeć na inne projekty, które zostały wydane pod szyldem GF lub przez niego przejęte - większość zdechło szybciej niż powstało. Metina na tle innych przedsięwzięć wyróżnia społeczność, która tu została w wyniku nostalgii, a także możliwość realnego zarobku (śladem innego użytkownika forum, którego swoją drogą pozdrawiam: handel wonami jest nielegalny), dlatego jeszcze nie spadł z rowerka.

• Co do wypowiedzi dziwi mnie, że każdy serwer prywatny może sobie pozwolić na działającego antycheata a Pl (jako główny serwer międzynarodowy) takiego nie ma a co za tym idzie ludzie odchodzą czyli mniejsze zarobki.

Więcej słuchania graczy=więcej graczy

Więcej graczy=więcej kasy (a o to im jednak chodzi”

Jeżeli chodzi o słuchanie graczy to nie tylko kwestia botów ale także rozne ankiety itd jak poprawa wielu rzeczy

[mod='Dua']Poprawiłem cytat[/mod]

Edited 3 times, last by Dua ().

• mądrego mądrze posłuchać

1. Naksen <3
    2. Shast <3
    3. Sherrie <3
    4. DRINKERSLIVE <3
    5. Antymagik <3
    6. p0grom/Smarki <3
    7. xFajnieJest <3

Edited 2 times, last by Dua ().

• myślę, że ten post i odpowiedzi mówią to co myśli i czuje większość graczy

w związku z tym zapytam - czy jest realna szansa, że kiedykolwiek zostaną podjęte działania w celu zabezpieczenia gry przed botami?

w związku z tym zapytam - czy jest realna szansa, że kiedykolwiek zostaną podjęte działania w celu zabezpieczenia gry przed botami?

NIE

• mądrego mądrze posłuchać

wydaje mi się, że mówi się mądrego to miło posłuchać XD ale widać Pan tu ma renomę konkretną więc rozumiem 😉

Szacuneczek ItachiGod. Pozdrawiam.

Ja aktualnie czekam na HH taki to syndrom sztokholmski, chyba dziś powinno być? 🤑😎

Kiedyś słowo to rzecz święta teraz słowo to rzecz niepojęta.

• Piękny post, szkoda, że na 95% nic nie da :(

Ja też już pisałem post na temat botów, nic nie dał, kilka innych postów było, też nic z tego nie wynikło.

Edited 2 times, last by Dua ().

• Piękny post, szkoda, że na 95% nic nie da :(

Ja też już pisałem post na temat botów, nic nie dał, kilka innych postów było, też nic z tego nie wynikło.

To napisz jeszcze 5 takich postów, bo za mało :D

wydaje mi się, że mówi się mądrego to miło posłuchać XD ale widać Pan tu ma renomę konkretną więc rozumiem 😉

Szacuneczek ItachiGod. Pozdrawiam.

Ja aktualnie czekam na HH taki to syndrom sztokholmski, chyba dziś powinno być? 🤑😎

Źle Ci się wydaje

1. Naksen <3
    2. Shast <3
    3. Sherrie <3
    4. DRINKERSLIVE <3
    5. Antymagik <3
    6. p0grom/Smarki <3
    7. xFajnieJest <3

Edited once, last by Dua ().

nie uzyskasz odpowiedzi na to pytanie, gdyż polski team nie wie absolutnie nic o tej grze i nic nie znaczy dla centrali (to tak jakbyś był prezesem Auchana i pisze do Ciebie jakaś pani, co pracuje na kasie w Lubostroniu z pytaniem czemu bramki na złodziei nie działają).

Tu pomoże tylko zdecydowana reakcja z góry typu blokada rejestracji albo chociaż próba autoryzacji kont z numerem telefonu. Nic innego się nie wydarzy. Trudno oczekiwać od GF, że zainwestują w porządne oprogramowanie do blokady botów. Autor tematu może mieć rację, ale wydaje mi się, że nie tyle PL jest piątym kołem u wozu i przerzuca się tu boty, a raczej centrali po prostu nie interesuje PL, mają być tylko tabelki z Excela na zielono.

:crazy:

Kiedykolwiek może coś się stanie.

Natomiast biorąc pod uwagę tempo w którym przez rok nie zostało zrobione nic, poza nie wiążącą ankietą, to obawiam się, że zdąży bardzo dużo osób zniechęcić się do tej gry.

A ludzie, którzy będą chcieli pograć sobie w Metina, raczej będą wybierać privy, gdzie jest dużo większy porządek.

• Na taką ilość botów nakłada się sporo różnych przyczyn. Od ceny is, prace naszych gm/CM, aż po ceny samych w sobie wonów na różnych portalach. Sabal ostatnio nagrał bardzo dobry i merytoryczny film. Nie zawsze zgadzam się z tym co chłop mówi bo często gada jak potłuczony, ale w bardzo piękny, prawdziwy i dosadny sposób podsumował prace naszego dreamTEAMu. Boty zawsze były, praktycznie w każdej gierce, ale liczba botów na samej POLSCE grubo przebija liczbe prawdziwych ludzi online. I niech nasz TEAM tak się nie dziwi że ktoś wiesza na nich psy, ponieważ dokładacie sporą cegiełke do obecnej sytuacji.

• Nie rozumiem skąd przekonanie, ze administracja ( nawet żeby 1 z nich ) była obecna 24h/doba.

Zgłosiłem do Ingolfa na priv discorda, zgłosiłem na report hack ( 2 razy ) zglosiłem na support oficjalny tydzien temu boty z av1 ( expią tam w 1 miejscu OD ZAWSZE - te 4 spoty, które zgłaszam, za kazdym razem kiedy przejezdzam są na nich boty ) i co? boty dzis maja odpowiednio 86-87 lvl. Ponawiajac zgloszenie na #reporthack, jakis cwaniaczek pousuwał nicki wraz z oznaczeniem serwera + ch do filmików i z automatu pewnie odrzucone zgłoszenie - przypadek? "nie sondze".

Ile razy zglaszalem bota z full eq, isem itp. ktory od DNI ( wiecej niz 1 ) expi w przejsciu av1/av2 i co? I dzis ma 85lvl.

Przejedz sie dzis po m2 w jinno, na sam start znajdziesz 30 botów, które ksują juz same sobie

• A mi się niestety wydaje, że samo zamknięcie rejestracji na serwerze na niewiele się zda. Te boty na zapas porobiły pewnie tysiące kont na wypadek, gdyby właśnie takowy serwer miał zostać zamknięty. Z takim zaangażowaniem administracji obstawiam, że przez najbliższe parę lat po zamknięciu Polski tych botów nie będą w stanie w pełni wybanować :/

• Temat stary. GF nic nie zmieni. Serwer "Polska" jest tragiczny. Skończyłem tam swoją "przygodę" około miesiąc temu. Polecam każdemu pograć na jakimś zaludnionym serwerze eventowym LUB jakimkolwiek Tureckim. Czemu akurat tam? Podczas HH ponad 3 tysiące SM kosztuje około 70pln. Same kupony SM kupisz też za grosze w grze. Boty jak szybko się pojawiają to od razu znikają. Kontakt z administracją jest dużo sprawniejszy, wymogiem jest władanie językiem angielskim lub tureckim. Tamtejszy support pozwala na zgłoszenia w formie video, gdzie w POLSKIM SUPPORCIE wszelkie filmiki zgłoszeniowe są odrzucane bo !UWAGA! - filmiki mogą być przerobione xD Dobrze, że screenów podrobić się nie da. Poza tym ilość eventów jest tam potrojona.

Wracając do POLSKI (jak i serwerów sprzed fuzji - Feniks -> Samos -> Etolin), grałem tu z wieloma przerwami od 2009 do 2017 roku. W 2018 zacząłem udzielać się na forum jak i grać "na serio", poświęcając tej grze masę czasu. Pograłem do początku 2021r gdy to jedną z kolejnych na tamten moment FATALNYCH aktualizacji było dodanie bazaru i zakaz "tobołkowania" poza nim. Dużo moich znajomych pokończyło wtedy grę, więc i ja odszedłem. Wróciłem w połowie 2022, pograłem półtora roku i znów koniec, tym razem właśnie ze względu na boty, które popsuły ceny, jak i znacznie wydłużyły moment logowania się do gry. No i przede wszystkim masa bugów zamykających klienta w najmniej oczekiwanym momencie.

Po co to wszystko piszę? Bo przez te wszystkie lata mojej gry temat botów albo wszelkich ZŁYCH dla graczy update'ów był poruszany setki razy, no i co? GÓW... Jesteście ciągle olewani i robieni w konia. Z przykładów przypomina mi się ten słynny jak na 2021rok wywiad z jednym z "techników(?)" Metina, gdzie to koleś obiecywał, że bazar zostanie ładnie udekorowany i przestanie być taki "szary" a w 2021 możemy się spodziewać update'ów związanych z balansem PvP. A pamiętacie może jak na serwerze beta pod koniec 2018r ludzie zrobili strajk na parterze zodiaku przeciwko wprowadzaniu mitycznej alchemii? Albo jak podczas tej samej bety zostało wam wmówione, że niehandlowane odłamki smoczego kamienia to tylko bug i w finalnej wersji zostanie przywrócona możliwość handlu nimi? Dobrze, ze chociaż nie zabrali guzika ze zmianą kanału po miesiącu od jego dodania.. a nie czekaj xDDDD Albo to placebo z forumowymi ankietami.. Dążę do tego, że GF ma BARDZO wywalone w społeczność, w wielką społeczność ich najbardziej dochodowej gry, a ludzie albo świadomie to ignorują i machną ręką korzystając przy tym z każdego kolejnego HH albo są po prostu naiwni i tego nie widzą dając właśnie kolejne i kolejne posty na forum (bez urazy Itachi). Posty, które nic nie dadzą. Nic nie zmienią. Jedyną słuszną opcją według mnie, jest masowe odchodzenie graczy, bo boty nie miały by na kim zarabiać. Ale to się nie stanie :crazy:

giphy.gif?cid=ecf05e47h1zv3znuzhmhh95ra14kuydswao9it2tj3hz9100&rid=giphy.gif&ct=g

• Temat stary. GF nic nie zmieni. Serwer "Polska" jest tragiczny. Skończyłem tam swoją "przygodę" około miesiąc temu. Polecam każdemu pograć na jakimś zaludnionym serwerze eventowym LUB jakimkolwiek Tureckim. Czemu akurat tam? Podczas HH ponad 3 tysiące SM kosztuje około 70pln. Same kupony SM kupisz też za grosze w grze. Boty jak szybko się pojawiają to od razu znikają. Kontakt z administracją jest dużo sprawniejszy, wymogiem jest władanie językiem angielskim lub tureckim. Tamtejszy support pozwala na zgłoszenia w formie video, gdzie w POLSKIM SUPPORCIE wszelkie filmiki zgłoszeniowe są odrzucane bo !UWAGA! - filmiki mogą być przerobione xD Dobrze, że screenów podrobić się nie da. Poza tym ilość eventów jest tam potrojona.

Wracając do POLSKI (jak i serwerów sprzed fuzji - Feniks -> Samos -> Etolin), grałem tu z wieloma przerwami od 2009 do 2017 roku. W 2018 zacząłem udzielać się na forum jak i grać "na serio", poświęcając tej grze masę czasu. Pograłem do początku 2021r gdy to jedną z kolejnych na tamten moment FATALNYCH aktualizacji było dodanie bazaru i zakaz "tobołkowania" poza nim. Dużo moich znajomych pokończyło wtedy grę, więc i ja odszedłem. Wróciłem w połowie 2022, pograłem półtora roku i znów koniec, tym razem właśnie ze względu na boty, które popsuły ceny, jak i znacznie wydłużyły moment logowania się do gry. No i przede wszystkim masa bugów zamykających klienta w najmniej oczekiwanym momencie.

Po co to wszystko piszę? Bo przez te wszystkie lata mojej gry temat botów albo wszelkich ZŁYCH dla graczy update'ów był poruszany setki razy, no i co? GÓW... Jesteście ciągle olewani i robieni w konia. Z przykładów przypomina mi się ten słynny jak na 2021rok wywiad z jednym z "techników(?)" Metina, gdzie to koleś obiecywał, że bazar zostanie ładnie udekorowany i przestanie być taki "szary" a w 2021 możemy się spodziewać update'ów związanych z balansem PvP. A pamiętacie może jak na serwerze beta pod koniec 2018r ludzie zrobili strajk na parterze zodiaku przeciwko wprowadzaniu mitycznej alchemii? Albo jak podczas tej samej bety zostało wam wmówione, że niehandlowane odłamki smoczego kamienia to tylko bug i w finalnej wersji zostanie przywrócona możliwość handlu nimi? Dobrze, ze chociaż nie zabrali guzika ze zmianą kanału po miesiącu od jego dodania.. a nie czekaj xDDDD Albo to placebo z forumowymi ankietami.. Dążę do tego, że GF ma BARDZO wywalone w społeczność, w wielką społeczność ich najbardziej dochodowej gry, a ludzie albo świadomie to ignorują i machną ręką korzystając przy tym z każdego kolejnego HH albo są po prostu naiwni i tego nie widzą dając właśnie kolejne i kolejne posty na forum (bez urazy Itachi). Posty, które nic nie dadzą. Nic nie zmienią. Jedyną słuszną opcją według mnie, jest masowe odchodzenie graczy, bo boty nie miały by na kim zarabiać. Ale to się nie stanie :crazy:

Polecasz jakiś konkretny turecki, gdzie jest jakieś PL community na serwerze? Nie mam jakichś wygórowanych oczekiwań co do metka (bo od lat siedzę na niskich lvlach, piszę z ludźmi i sobie gram dla relaksu), ale nawet na Polsce takie minimalne wymagania są od razu wygaszone przez boty, które są dosłownie wszędzie i nie można nawet sobie podropić ulepków. Czas na zmianę.

:crazy:

• Polecasz jakiś konkretny turecki, gdzie jest jakieś PL community na serwerze? Nie mam jakichś wygórowanych oczekiwań co do metka (bo od lat siedzę na niskich lvlach, piszę z ludźmi i sobie gram dla relaksu), ale nawet na Polsce takie minimalne wymagania są od razu wygaszone przez boty, które są dosłownie wszędzie i nie można nawet sobie podropić ulepków. Czas na zmianę.

RUBY Lucyfer, ale to dlatego że można się tam rejestrować. Jest jeszcze RUBY Charon i tam to community polskie jest większe, ale rejestracja OFF (jak widać, TAM da się zamknąć ;) )

giphy.gif?cid=ecf05e47h1zv3znuzhmhh95ra14kuydswao9it2tj3hz9100&rid=giphy.gif&ct=g

Ubolewam nad tym, że taka jest postawa ze strony GF i mam okazję ją obserwować również od dłuższego czasu, bo mimo nie udzielania się na forum od wielu lat, to obserwowałem większość rzeczy tutaj a konsekwencje w Grze.

Dlatego też w poście uznałem, że jedyną formą protestu z mojej strony poza "użalaniem" się na forum oraz w miarę możliwości jak najczęstsze nagłaśnianie tematu. jest przerwa od tej gry, dopóki nic w tej sprawie nie zostanie ogarnięte.

Na Turcji na wielu serwach jest zamknięta rejestracja mimo tego, że bocenie w tamtych warunkach byłoby dużo bardziej nieopłacalne biorąc pod uwagę tamtejsze uwarunkowania koszt SM itp.

U nas gdzie bocenie jest dużo bardziej opłacalne, to GF postanowił otworzyć biznes dla wszelkiej maści bociarzy z Polski i zagranicy.

Zamknięcie rejestracji mimo tego, że w żadnym stopniu nie rozwiązuje problemu tysięcy kont założonych na przestrzeni całego roku, (Z którym Bóg jeden wie przez jaki kolejny czas będziemy musieli się użerać) powinno zostać wprowadzone jak najszybciej.

• Sporo konstruktywnych wypowiedzi padło w tym temacie. Może ktoś z teamu wypowiedział się od drugiej strony?
    Art  Smoczyca

• Art Może się wypowiesz na temat zamknięcia rejestracji. Wytłumaczysz nam chociaż skąd tak nieracjonalna decyzja z trzymaniem rejestracji otwartej widząc tysiące botów na serwerze? Przecież zaczęcie teraz gry jest po prostu niemożliwe, to jest jakaś abstrakcja ze ten serwer jest dalej otwarty...

ASD

• Dua

Closed the thread.