Porozmawiajmy o Metin2 - część II

• No właśnie wkurzające nie dość, że przerwa oznaczona jako zwykła i od 9:00 wydawało by się, że 2-3h max to właśnie była jakaś aktualizacja i nic nie wiadomo do której zawsze te przerwy... mogliby pisać ile mniej więcej można się spodziewać przerwy czy zwykła czy coś grubszego...

• Ogólnie lipa z tymi przerwami i oznaczaniem na 100% to nie była zwykła konserwacyjna i ostatnio też co była aktualizacja nikt nie dba o to, a odpały czy sklepiki Premium właśnie lecą, no ale to na ich korzyść wiec na 99% nie zmienią tego

• Ingolf @asorcan wiadomo cos z bonem na zodiak? naprawia?

Nic jeszcze nie wiadomo. Dopytam, gdy dostanę odpowiedź to dam znać w tym temacie.

Pewnie jakieś ustawienie pod nowy serwer to się wydłuża, mogliby uprzedzić czy coś

Też mi się wydaję, że były implementowane ustawienia pod nowy serwer, ale jeśli chodzi o konserwację to dostaliśmy takie same informację, jak Wy.

tumblr_m7mytzwChl1rr58pko1_500.gif

Game Admin & Support Admin ds Eventów

• Dropił ktoś ostatnio Kamień Duchowy Liderów – Metin2 Wiki? Bige Rakszasz i Gnoll Lord, i nic... Mam wrazenie, ze kiedys po 2-3 boosach to dopilo a teraz 25 i nadal nic... Na rynku to troche drogie, ponad 2W :D

Idzie po 80kk-1w złapać, sam na dropa ostatnio kupiłem bo na mapkach zbiłem ponad 100 bossów i nic, dawniej fajnie leciało na bossie w świątyni hwang ale to teraz rewir bezkarnych botów więc musimy kupować od innych

• Dropił ktoś ostatnio Kamień Duchowy Liderów – Metin2 Wiki? Bige Rakszasz i Gnoll Lord, i nic... Mam wrazenie, ze kiedys po 2-3 boosach to dopilo a teraz 25 i nadal nic... Na rynku to troche drogie, ponad 2W :D

Albo leci z 1, albo z 100, nic pomiędzy.

A tak na serio, to nie lepiej lać te drzewa na guatama? są po 3 sztuki na kazdym ch, respią się co 20minut i nie trzeba super eq zeby je zbić, ale trzeba się najeździć. Jak to dobrze zaplanujesz, to zauważysz, że niektóre respią się obok siebie np po lewej stronie mapy

https://pl-wiki.metin2.gameforge.com/index.php/Sycomor

https://pl-wiki.metin2.gameforge.com/index.php/Arboretum

https://pl-wiki.metin2.gameforge.com/index.php/Aku-Boku

:!::!:CzarneAnioly = BEKSY:!::!:

Płaczki serwera Polska (tzw banda Maciukabry/wyrzutki gildyjne): CzarneAnioly (beksy, ofermy, sześćdziesiony):

Qiserax, Rapoman77,Zavaba(zakała raczej), Jajomag=qisera

Kalwarion,Narcos4Yu,

UtraconyNick, ElAmigaMan, Seymian, Lenofi, Wendeska

CityUnivers, MijiaDziunia, Dinkley, Milene97, Rolniqs, YuaMai

(Sra)AgentoS007,Sisixxd

• Ryuma za taka cene moglbym kupic ale 2,5w za to nie dam. Najwyzej sie troche pomecze bo postac nie jest jakas wybitna, w dodatku bez alchemi.

Złomiorz dziekuje slicznie za taka elegancka rozpiske ale obawiam sie, ze posoadana postac nie bedzie w stanie ich ubic :< nawet tam alchemi nie mam.

Takze pobije Raksze, kiedys w koncu powinien kamyk poleciec. Dzieki za potwierdzenie, ze chyba jednak znerfili drop rate od czasu jak rozszerzyli liste boosow. I tak pewnie pojdzie lepiej niz dropienie lusek Oin - z trytona... mam 8 z 10 i srednio leci co 60-70boosow :rolleyes:

A moglby mi ktos potwierdzic, ze ten kamien leci rowniez ze skrzyni razadora? Na wiki jest niby razador i bagjanamu ale wydaje mi sie ze to byly czasy gdy jeszcze szkat nie bylo. A jesli jednak leci ze szkaty to dla tych ktorzy maja skonczona misje tez? Czy moze poleciec tylko temu, kto ma aktywna misje?

• Złomiorz dziekuje slicznie za taka elegancka rozpiske ale obawiam sie, ze posoadana postac nie bedzie w stanie ich ubic :< nawet tam alchemi nie mam.

sprobowac ubic nie zaszkodzi - idziesz z nimi pod sciane, wchodzisz miedzy drzewo a ściane zeby cie nie odpychaly i tyle. Bodziak czy wupek da rade

:!::!:CzarneAnioly = BEKSY:!::!:

Płaczki serwera Polska (tzw banda Maciukabry/wyrzutki gildyjne): CzarneAnioly (beksy, ofermy, sześćdziesiony):

Qiserax, Rapoman77,Zavaba(zakała raczej), Jajomag=qisera

Kalwarion,Narcos4Yu,

UtraconyNick, ElAmigaMan, Seymian, Lenofi, Wendeska

CityUnivers, MijiaDziunia, Dinkley, Milene97, Rolniqs, YuaMai

(Sra)AgentoS007,Sisixxd

• sprobowac ubic nie zaszkodzi - idziesz z nimi pod sciane, wchodzisz miedzy drzewo a ściane zeby cie nie odpychaly i tyle. Bodziak czy wupek da rade

To akurat na ninji próbuję wydropic :<

• Pomóżcie nam spokojnie grać w ta grę. Ruszcie swoje komórki, jeśli jeszcze cos tam jest.

Ty również możesz ruszyć swoje szare komórki - "jeśli jeszcze coś tam jest". :crazy:

Propozycji było składanych wiele, ale GF póki co nie reaguje. Nie wiem czemu nie chcą nic z tego wprowadzić, snuł przypuszczeń nie będę - każdy może sam sobie odpowiedzieć na to pytanie.

Ascoran jako jedyny, ktory odpisujesz - mam do Ciebie pytanko.

Czym się kierowało GF dając tak wysoką opłatę za oddanie expa? Jeśli myśleli, że zmniejszą w ten sposób inflacje to przestrzelili i to okropnie... Mając 100lvl można mieć 1,6kkk expa. Żeby go oddać nie wychodząc z gildii to musiałbym wydać 1,6wona... Gdzie założenie nowej gildii kosztuje 200k... Gdzie tutaj logika? Jak dla mnie ten system miałby sens jakby przynajmniej opłate zmniejszyli o 2 zera... 16kk mógłbym dać aby nie czekać tych 3 dni za wyjście ale wciąż uważam, że byłoby to zbyt dużo i powinno kosztować tyle, co założenie nowej gildii, czyli te 200k

Dobre pytanie czym. ^^ Zapytam, choć wątpię w uzyskanie odpowiedzi. Niemniej jednak sam fakt głosów, że uważacie tą opłatę za odrealnioną - zgłoszę.

Fiu fiu, ciekawe czy bon na zodiak bedzie naprawiony xD

Będzie. Problem został zgłoszony już do Webzenu po jego wystąpieniu, jednak daty wrzucenia łatki nie ma.

• Propozycji było składanych wiele, ale GF póki co nie reaguje. Nie wiem czemu nie chcą nic z tego wprowadzić, snuł przypuszczeń nie będę - każdy może sam sobie odpowiedzieć na to pytanie.

To brzmi jakby wydawca miał tę grę już głęboko w poważaniu i w ogóle nie przejmował się społecznością. Dopóki Item Shop przynosi zyski, a serwery działają minimalnym kosztem, można odnieść wrażenie, że nikomu nie zależy na realnym rozwiązywaniu problemów, tylko na tym, żeby gra jeszcze jakiś czas funkcjonowała i za niedługo umarła.

Będzie. Problem został zgłoszony już do Webzenu po jego wystąpieniu, jednak daty wrzucenia łatki nie ma.

Dlaczego hydra została naprawiona w kilkanaście godzin, a drugi dungeon zepsuty podczas tej samej aktualizacji jest pomijany? Czyżby usterki na korzyść graczy miały priorytet do usunięcia, ale jak już to jest na naszą niekorzyść to sobie możemy czekać tygodniami, a nawet miesiącami?

Nie odbieraj tego jako zarzutu wobec Ciebie, bo doskonale wiem, że nie masz wpływu na tempo prac Webzenu ani decyzje Gameforge, czy naszego wspaniałego Community Menagera, który nawet nie jest w stanie napisać tutaj do Nas jednego zdania, oprócz dodania co tydzień wiadomości o kolejnej przerwie trechnicznej. Mam jednak nadzieję, że rozumiesz, skąd bierze się frustracja graczy. Takie sytuacje tylko utwierdzają w przekonaniu, że problemy są traktowane wybiórczo, a komunikacja ze strony wydawcy praktycznie nie istnieje.

• To brzmi jakby wydawca miał tę grę już głęboko w poważaniu i w ogóle nie przejmował się społecznością. Dopóki Item Shop przynosi zyski, a serwery działają minimalnym kosztem, można odnieść wrażenie, że nikomu nie zależy na realnym rozwiązywaniu problemów, tylko na tym, żeby gra jeszcze jakiś czas funkcjonowała i za niedługo umarła.

Dlaczego hydra została naprawiona w kilkanaście godzin, a drugi dungeon zepsuty podczas tej samej aktualizacji jest pomijany? Czyżby usterki na korzyść graczy miały priorytet do usunięcia, ale jak już to jest na naszą niekorzyść to sobie możemy czekać tygodniami, a nawet miesiącami?

Nie odbieraj tego jako zarzutu wobec Ciebie, bo doskonale wiem, że nie masz wpływu na tempo prac Webzenu ani decyzje Gameforge, czy naszego wspaniałego Community Menagera, który nawet nie jest w stanie napisać tutaj do Nas jednego zdania, oprócz dodania co tydzień wiadomości o kolejnej przerwie trechnicznej. Mam jednak nadzieję, że rozumiesz, skąd bierze się frustracja graczy. Takie sytuacje tylko utwierdzają w przekonaniu, że problemy są traktowane wybiórczo, a komunikacja ze strony wydawcy praktycznie nie istnieje.

Przecież jakby hydry nie naprawili to trzask pękających tyłków by było slychać w m3. Kredyciarze co nabrali pozyczek by sie chyba powiesili xdddd

• Hydra została szybko naprawiona, fajnie gdyby również naprawili meley która ma już parę lat na karku a dalej potrafi się zbugować statua, lub całkowicie dungeon przez co zostaje czekać do resetu.

A w jaki sposób buguje Ci się statua na Meley? Chodzimy dość często i nie mamy żadnych problemów.
    Jedyny problem jaki był to w momencie podpalenia przez szamana (np. skowytem) te bossy które się pojawiają (Smoczy strażnik Idall) cofa się za każdym swoim skillem pod statuę. Ale wystarczy że się tego podpalenia na statuę nie zastosuje zanim one się pojawią i nie ma żadnego problemu.

• A w jaki sposób buguje Ci się statua na Meley? Chodzimy dość często i nie mamy żadnych problemów.
    Jedyny problem jaki był to w momencie podpalenia przez szamana (np. skowytem) te bossy które się pojawiają (Smoczy strażnik Idall) cofa się za każdym swoim skillem pod statuę. Ale wystarczy że się tego podpalenia na statuę nie zastosuje zanim one się pojawią i nie ma żadnego problemu.

U mnie ten błąd też zdarzy się bardzo rzadko, polega to na tym, gdy statua zbliża się do zablokowania przy 50% hp i zostanie w tym momencie otruta/okrwawiona, po zbiciu bossów pozostaje zapalona przez co można ją atakować tylko i wyłącznie skillami. Mam dość dużo % jednego i drugiego w eq wiec zdarza się to rzadko, ale obstawiam gdy ktoś ma np 1/2% to jemu pewnie częściej.

EDIT: Błąd który buguje meley do resetu gdy postać zostanie w środku jako ostatnia i wyrzuci klient, wtedy meley blokuje się i trzeba czekać do resetu by można było zarejestrować.

Błąd o którym mówisz wystarczy zmienić postać i bossy wracają na swoje miejsce i już się nie teleportują :)

• Ja mam takie pytanie dlaczego odpalacie nowe serwery skoro nie potraficie zapewnić stabilności na już istniejących serwerach od godziny 7 już 3 raz wywaliło serwer.